A Líceumba költözött a PKK

A Líceumba költözött a Pedagógusképző Központ: a költözésről és a feladatokról a központ vezetőjével, Dr. Révész Lászlóval beszélgettünk.

Az Érsekkerti Épületből a Líceumba – 327-329-es irodákba – költözött augusztusban a Pedagógusképző Központ. Dr. Révész László, a központ főigazgatója kérdésünkre elmondta: bővült egyrészt a feladatkörük, másrészt a létszám is, így kinőtték korábbi helyüket.

– A Pedagógusképző Központhoz tartozik például a Komplex Alapprogram Országos Képzési Központ, valamint annak Szakmai Támogatórendszere is, így elmondhatjuk, hogy eddig öt különböző helyszínen dolgozott a huszonhárom fős csapat. Nagyon örültünk tehát annak a lehetőségnek, hogy a Líceumba költözhettünk, így már egy helyen lehetünk mindannyian – árulta el a vezető.

Feladataikra kitérve Dr. Révész Lászlótól megtudhattuk: a Pedagógusképző Központhoz tartozik a pedagógusképzésben megvalósuló gyakorlatok szervezése, a pályaorientációs és pályaszocializációs tevékenység segítése a hallgatóknál, a pedagógus-továbbképzések szervezése, a szakirányú- és szakvizsgás képzések szervezése, a tanári záróvizsgák és a pályaalkalmasságik szervezése, illetve a módszertanos kollégák összefogása is.

– Amikor egy gyakorlat külső helyszínen valósul meg, akkor mi részt veszünk annak szervezésében, menedzselésében. Szerepünk van továbbá a tanári záróvizsgák szervezésében, rendszerének kialakításában, valamint a pályaalkalmassági vizsgák szervezésében, lebonyolításában, ez utóbbit az Oktatási Igazgatósággal közösen – nyilatkozta. Hozzátette: a szakirányú, szakvizsgás képzések szervezése és lebonyolítása is feladataik közé tartozik, melyet a Tanulmányi Osztállyal együtt bonyolítanak.

A hallgatók számára is számos szolgáltatást nyújtanak, ilyen egyebek mellett a pályaorientáció. A pályaorientáció része például, hogy kollégáik különféle tesztekkel, feladatokkal felmérik a felvett hallgatók kompetenciáit, majd egy képet alkotnak számukra. Ebből kiderül, hogy a legideálisabb képzést választották-e, illetve tanácsokat is kaphatnak mind a szakjukkal, mint az életvitelükkel kapcsolatban.

– Feladataink közé tartozik továbbá a pedagógussá válás folyamatának támogatása, mely workshopok, tanácsadások formájában valósul meg, informális keretek között. Hallgatóink megtanulják az elméletet, majd az intézményekben annak gyakorlati hátterét is elsajátítják. Mi abban szeretnénk segíteni nekik, hogy hogyan váljanak még jobb pedagógusokká – tudtuk meg Dr. Révész Lászlótól. Pedagógus klubokat is szerveznek, ahol például a köznevelés sajátosságairól, jelenlegi helyzetéről is beszélgetnek.

A Pedagógusképzési Központ honlapján már számos információ elérhető arról, hogy melyik programirodánál milyen szolgáltatásokat, és milyen módon vehetik igénybe az oktatók és a hallgatók.

– Minden kollégának van fogadó ideje, amikor a hallgatókat várják, az oktatók és kollégák számára pedig hivatali időben rendelkezésre állunk, de e-mailen keresztül, vagy akár személyesen is fel tudják velünk venni a kapcsolatot a Líceumban – osztotta meg velünk a Pedagógusképző Központ vezetője.


Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotók: Balogh Tibor, Kakuk Dániel, Berán Dániel


< Vissza